Vánoční svátky utekly jako voda a už je tu zase nový rok. Pro spoustu lidí je toto období symbolem nových začátků, a tak si často připravují různá novoroční předsevzetí, aby se mohli posunout zase o něco dále a vylepšit svůj život. Někdo se snaží přestat kouřit, jiní se chtějí naučit další jazyk, většina lidí však touží především po štíhlé a zdravé figuře. Nicméně k jejímu dosažení je kromě dostatečného pohybu potřeba i zdravá strava. Pokud si i vy chcete hubnutí trošku usnadnit, zkuste do vašeho jídelníčku zařadit následující potraviny.

  1. Jablka
  2. Fazole
  3. Avokádo
  4. Grapefruit
  5. Popcorn

1. Jablka

Myslíte si, že své novoroční předsevzetí nebudete mít šanci dodržet, pokud se zcela nevzdáte sladkostí? Čokoládové tyčinky a sušenky vám krásnou postavu určitě nevyčarují, avšak ovoci se vyhýbat nemusíte – je tomu spíše naopak! Jedno jablko například obsahuje tolik vlákniny, že pokryje více než desetinu doporučeného denního množství. Díky ní se budete cítit mnohem déle sytí, a tak předejdete touhám po nezdravých potravinách, kterými byste své chutě běžně “zaplácli”. Zkuste třeba jablka Golden Delicious, která právě nabízí hypermarket Tesco za skvělou cenu.

2. Fazole

Stejně bohatým zdrojem vlákniny jsou také fazole. Kromě ní však navíc obsahují také spoustu bílkovin, které vás nejen dobře zasytí, ale také podpoří růst svalstva, což je při hubnutí přímo klíčové. Velkou výhodou fazolí je také jejich nízký glykemický index, který zabrání vysoké produkci inzulinu, a tak i tomu, že by vaše hladina cukru v krvi najednou rapidně klesla, což by vyústilo v neodolatelné chutě na sladké.

3. Avokádo

Jestliže sázíte na to, že vám vaše novoroční předsevzetí pomůže vyplnit zdravý jídelníček, pak by se avokádo mělo stát vašim novým nejlepším přítelem. Má sice více kalorií než jiné druhy ovoce a zeleniny, ale také je přeplněné zdravými tuky a řadou důležitých vitamínů a minerálů. Díky jeho jemné, krémové konzistenci z něj můžete udělat lahodnou pomazánku, salátový dresink nebo dip, a tak dát navždy sbohem tučným majonézovým zálivkám a salátům. Pokud se vám zdá drahé, tak určitě zamiřte do Kauflandu, kde jej právě koupíte s nemalou slevou.

4. Grapefruit

Určitě už jste někdy slyšeli o pozitivním vlivu grepů na lidský organismus. Věděli jste ale, že má velice blahodárné účinky na hubnutí? Za ně můžeme vděčit enzymu, který se nachází v lidském těle a označuje se zkratkou AMPK. Zrychluje metabolismus a spouští spalování zásob energie, které se v těle ukládají v podobě cukrů a tuku. Obvykle se aktivuje při fyzické aktivitě, nicméně grapefruit tento enzym dokáže aktivovat také, a tak představuje dokonalého pomocníka při vašem novoročním snažení. S akční cenovkou jej momentálně zakoupíte v hypermarketu Albert.

5. Popcorn

Novoroční předsevzetí se často rozplynou, jakmile si lidé sednou k televizi nebo navštíví přátele a objeví se před nimi nejrůznějšího pohoštění, které se zdravým stravováním nemá vůbec nic společného. Neznamená to však, že musíte sedět v rohu a přikusovat mrkev. Skvělou alternativou ke klasickým brambůrkám či křupkám může být totiž popcorn. Nejenže je plný vlákniny a bílkovin, ale také by se dal považovat za dietní – tři hrnky popcornu vyjdou jen na 100 kalorií. Pochopitelně si jej ale budete muset dopřát bez rozpuštěného másla.

6. Káva

Své předsevzetí si nejlépe připomeňte hned ráno, abyste měli každý den perfektně nakročeno k jeho poctivému plnění. Pomůže vám s tím šálek dobré kávy, který vás nejen probere, ale také efektivně podpoří vaše snažení o snížení tělesné váhy. Káva totiž zrychlí váš metabolismus, a tak zvýší počet spálených kalorií během dne. Při cvičení navíc budete díky kávě schopni dosáhnout lepších výkonů a urychlit zotavení po náročném tréninku.

Hubnutí jako novoroční předsevzetí – které potraviny vám to usnadní?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation