Pivo neboli nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější má tak dlouhou historii, že jeho původ nelze s přesností určit. U nás v Česku se z hlediska jeho popíjení držíme už několik let na prvních příčkách v rámci celého světa – a není divu, když tu máme tolik pivovarů, které si zakládají především na kvalitě svého produktu. Hořkou chuť piva si navíc můžeme vychutnávat bez toho, aniž bychom za něj museli platit velké peníze, obzvlášť, když na něj platí nějaká výhodná slevová akce.

Nejoblíbenější pivo z Plzně

A co bychom to byli za milovníky piva, kdybychom si v celé té široké nabídce nenašli svou oblíbenou značku. Více než třetina Čechů se shoduje na tom, že našim pivním hrdinou je Plzeňský Prazdroj neboli Pilsner Urquell, jehož prvotní receptura se stala inspirací pro více než dvě třetiny světových pivních značek. Na obchodních pultech v těch nejvzdálenějších koutech planety jej však nezdobí tak příznivá cenovka jako u nás – aktuálně si tento světlý ležák můžete zakoupit za 18,90 Kč v Penny Marketu.

S polovičním počtem příznivců se hned na druhém místě drží Gambrinus – jedna z nejprodávanějších značek u nás. Pochází ze stejného pivovaru jako Prazdroj, ale na rozdíl od něj vstoupil na trh ve více variantách, které se liší obsahem alkoholu i samotnou recepturou. V provedení 11° Excelent Gambrinus jej aktuálně najdete za akční cenu v nabídce obchodu Kaufland.

Ženy mají jiné chutě

Jen pět procent za Gambrinusem se drží pivo Radegast ze slezských Nošovic. Vzhledem k průzkumům lahodí zejména ženám, stejně tak jako Velkopopovický Kozel, který si v rámci oblíbenosti drží čtvrté místo. Pivovar ve Velkých Popovicích dodnes vychází z tradičních výrobních postupů a využívá pouze kvalitní české ingredience, za což také získal ochrannou známku České pivo. Pro tento český skvost se nejvíce vyplatí zaskočit do hypermarketu Tesco, kde jeho cena klesla pod deset korun.

Další příčky žebříčku nejlepšího piva pak obsadily značky jako Budějovický Budvar, Staropramen, Svijany, belgická Stella Artois, Bernard a Krušovice. Zajímavé také je, že si stále více vychutnáváme pivo z pohodlí domova namísto toho, abychom si zašli na “jedno točené”. Ať tak či onak, teplé počasí za okny a grilování k pivnímu osvěžení přímo vyzývá – tak po jaké značce sáhnete vy?

České pivo – kam zamířit pro vaši oblíbenou značku?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation