Nedovedete si představit život bez jogurtů, sýrů a dalších mléčných výrobků? Někteří lidé si tyto potraviny nemohou dopřát vůbec, pokud nechtějí zažívat nepříjemné nadýmání, bolesti břicha nebo dokonce průjem. Jejich těla totiž neprodukují dostatek laktázy, tedy enzymu, který se stará o štěpení laktózy – specifického cukru obsaženého v mléčných produktech. Neznamená to však, že si nemohou dobře pochutnat. V momentě, kdy vyzkoušíte následující bezlaktózové recepty, se přesvědčíte se sami.

  1. Mrkvová polévka s houbami shiitake a jarní cibulkou
  2. Banánová zmrzlina se sójovým jogurtem

Mrkvová polévka s houbami shiitake a jarní cibulkou

Kdo by nemiloval krémové zeleninové polévky? Jsou jemné a mimořádně chutné, a to dokonce bez kapky smetany. Například na mrkvovou polévku budete potřebovat dva hrnky vody, pět velkých mrkví, dva stroužky česneku, dvoucentimetrový kousek čerstvého zázvoru, 350 g hub shiitake, dvě lžíce sojové omáčky, hrst čerstvého koriandru, dvě jarní cibulky, šťávu z jedné limetky a jednu konzervu kokosového mléka – v rámci Asijského týdne najdete v regálech obchodů Lidl.

Nejprve si vezměte větší hrnec, do něj přidejte vodu, kokosové mléko, sůl a nakrájenou mrkev a vše nechte vařit, dokud mrkev zcela nezměkne. Než k tomu dojde, tak si na pánvi orestujte nakrájené houby s troškou vody, sojové omáčky, nakrájenou půlkou připraveného zázvoru a stroužkem česneku, po několika minutách tuto směs odstavte z plamene a přidejte do ní jarní cibulku a koriandr. Jakmile bude mrkev měkká, tak celou směs rozmixujte tyčovým nebo jiným mixérem spolu se zbytkem zázvoru a česneku a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Hotovou polévku nalijte do misek nebo hlubokých talířů a nazdobte ji připravenou houbovou směsí. Dobrou chuť.

Banánová zmrzlina se sojovým jogurtem

Když dojde na bezlaktózové recepty, většina lidí si pravděpodobně myslí, že se budou muset vzdát veškerých sladkých dobrot, to ale ještě nevyzkoušeli tuto banánovou zmrzlinu. Na tu budete potřebovat dva zmrzlé oloupané banány střední velikosti, dvě lžíce medu nebo agávového sirupu, ⅓ hrnku kakaa a ¼ hrnku sojového jogurtu – doporučujeme vanilkový Take It Veggie z Kauflandu. Jakmile budete mít všechny ingredience připravené, nasypejte je do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud celá směs nebude úplně jemná. Poté zmrzlinu přelijte do vhodné nádoby a uložte do mrazáku na pět až šest hodin. Jednoduché, že?

Pokud máte s vařením nějaké větší zkušenosti, tak jistě uznáte, že tyto bezlaktózové recepty nejsou vůbec složité – je tomu spíše naopak! Nejedná se však o jediné možnosti, které na vás ve světě bez laktózy čekají. Stačí zapojit internetový vyhledávač a fantazii a určitě zanedlouho objevíte spoustu inspirace a nových, vytříbených chutí.

Vaříme bez mléka: Tyto 2 bezlaktózové recepty si stoprocentně zamilujete

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation