V posledních letech se o lepku diskutuje bez ustání. Polovina lidí na něm nevidí nic špatného, druhá se cítí lépe bez něj. A pak jsou tu také lidé s celiakií, tedy intolerancí na lepek, kteří jej nedokáží strávit, a tak se mu musí vyhýbat úplně, aby předešli vážným zdravotním komplikacím. Nesejde však na tom, do které skupiny patříte, protože jakmile vyzkoušíte následující bezlepkové recepty, jistě uznáte, že si můžete náramně pochutnat i bez něj.

  1. Indické kuře s rýží
  2. Banánové muffiny s čokoládou

Indické kuře s rýží

Pokud se chystáte vyzkoušet nějaké bezlepkové recepty, pak je nejlepší začít takovými pokrmy, které lepek přirozeně neobsahují. K tomu je naprosto ideální asijská kuchyně, například toto indické kuře s rýží, které budete mít hotové během chvilky. Stačí, když do většího hrnce dáte dvě konzervy krájených rajčat (po 400 g), jednu lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru, jednu a půl lžičky koření kari, jednu lžičku koření garam masala, zeleninový bujón, jeden hrnek vody a půl lžičky pepře.

Poté nakrájejte na větší kostky dvě střední mrkve, jednu cibuli, jedno jablko a 500 gramů kuřecích prsou a přidejte do hrnce spolu s dvěma prolisovanými stroužky česneku – kuřecí prsní řízky nyní najdete za akční cenu v letáku Albert. Celou směs vařte tak dlouho, dokud kuřecí prsa nebudou dostatečně udělaná. Rýži můžete připravit zvlášť a poté podávat s omáčkou nebo ji můžete uvařit v ní. Při podávání můžete ozdobit řeckým jogurtem a posypat čerstvě nasekaným koriandrem.

Banánové muffiny s čokoládou

Nedovedete si představit pečení bez bílé mouky? Tyhle banánové muffiny s čokoládou vám předvedou, že to skutečně jde a dokonce vcelku snadno. Jako první si v menší misce nebo hrnečku smíchejte dvě lžíce mletých lněných semínek s pěti lžícemi vody a nechte je zgelovatět – můžete nahradit dvěma vejci. Následně pomelte dva hrnky (bezlepkových) ovesných vloček, čímž vytvoříte ovesnou mouku.

Pak si připravte velkou mísu a pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory v ní rozmačkejte dva zralé banány – za nejlepší cenu je do neděle koupíte v Penny Marketu. Přimíchejte k nim třičtvrtě hrnku jogurtu, třetinu hrnku javorového (nebo jiného) sirupu, tři lžíce olivového oleje, půl lžičky soli, jednu lžičku jedlé sody a připravená lněná semínka. Pak do mísy přidejte připravenou ovesnou mouku, důkladně promíchejte a poté přidejte na kousky nasekanou čokoládu – zhruba půl až třičtvrtě hrnku. Následně rozdělte do košíčků a pečte 17 až 20 minut v troubě rozehřáté na 190 °C.

Když dojde na vaření a pečení bez lepku, může se na první pohled zdát, že vyžaduje spoustu drahých a speciálních ingrediencí. Jak ale sami vidíte, bezlepkové recepty jsou ve spoustě případů velmi jednoduché a pokud je vyzkoušíte doma, zjistíte, že jsou navíc i velmi lahodné. Výsledek můžete dát ochutnat někomu z vašich blízkých – uvidíte, že nepoznají rozdíl.

Bezlepkové recepty, na kterých si pochutná celá rodina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation