Letní dovolená se nepojí pouze s cestováním a odpočinkem, ale také s jídlem. Znáte to – najednou máte tolik času, že se několikrát za den přistihnete při tom, jak chodíte od jedné skrýše ke druhé a hledáte, ne čem byste si pochutnali. Aby se takové chvilky nepodepsaly na vaší figuře, připravili jsme si pro vás tyto zdravé a levné recepty:

  1. Nanuky z jogurtu a borůvek
  2. Kapustové chipsy
  3. Snadná domácí granola
  4. Avokádový hummus
  5. Pečené paprikové hranolky

1. Nanuky z jogurtu a borůvek

Víte o něčem, co by v létě zahnalo chuť na sladké lépe než domácí zmrzlina? K přípravě jogurtových nanuků vám postačí pouze tři ingredience – agávový sirup nebo med, borůvky či jiné ovoce, které máte rádi, a vanilkový řecký jogurt, který momentálně najdete za dobrou cenu v Albertu. Co se týče přípravy, tak začněte tím, že nasypete borůvky do mixéru a budete je mixovat tak dlouho, dokud jejich konzistence nebude připomínat smoothie. Poté je nalijte do větší mísy, podle chuti oslaďte medem či sirupem a zlehka k nim přimíchejte jogurt. Vytvořenou směsí naplňte formu na nanuky a vložte ji do mrazničky zhruba na 4 – 6 hodin.

2. Kapustové chipsy

Rozhodně nečekejte, že kapustové chipsy budou chutnat stejně jako ty bramborové, pokud si ale k televizi rádi dopřejete nějakou křupavou dobrůtku a hledáte zdravější alternativu, pak jsou pro vás jako dělané. Postup je velice jednoduchý. Stačí otrhat listy z jedné kapusty, odstranit z nich stopky a nakrájet je na větší kousky. Ty pak jen rozložíte na plech, pokapete olivovým olejem, dochutíte solí a pepřem a pečete v troubě rozehřáté na 190 °C  zhruba deset minut nebo dokud nebudou křupavé.

3. Snadná domácí granola

Velká výhoda granoly spočívá v tom, že do ní můžete přidat prakticky všechno, co máte rádi. My jsme si však připravili spíše takovou základní variantu, abychom vám ukázali, jak na to. Stačí, když si vezmete větší nádobu a do ní nasypete dva hrnky ovesných vloček, půl hrnku libovolných ořechů, čtvrt hrnku semínek, půl hrnku sušeného ovoce, dvě až tři lžíce medu či agávového sirupu, dvě lžíce kokosového oleje a špetku soli. Vše důkladně promíchejte, rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 10 – 15 minut na 150 °C. Aby granola zůstala křupavá, nechte ji před servírováním nebo uskladněním pořádně vychladnout. Ořechy a sušené ovoce koupíte za výhodnou cenu v Lidlu.

4. Avokádový hummus

Nenechte se zmást názvem, hummus totiž není žádný humus, ale pochoutka ze Středního Východu, kterou si určitě zamilujete i vy. Máte-li kuchyňský robot, tak ho budete mít hotový během několika minut. A jak na to? Do robotu nasypejte scezenou a propláchnutou konzervu cizrny, tři lžíce olivového oleje, dvě lžíce sezamové pasty tahini, tři lžíce limetkové šťávy a jeden stroužek česneku a vše rozmixujte do jemna. Následně dochuťte solí a pepřem, přidejte dvě oloupaná a vypeckovaná avokáda a špetku římského kmínu a mixujte ještě o něco déle, tedy dokud vám nevznikne jemná a nadýchaná pomazánka. Tu můžete servírovat namazanou na pečivu nebo třeba jako dip k čerstvé zelenině.

5. Pečené paprikové hranolky

Možná jste si všimli, že ceny paprik v poslední době docela poklesly. Proč si z nich tedy neudělat něco dobrého na mls? Hranolky budete mít hotové během necelé půl hodiny – papriky mají momentálně v akci v Bille. Nejprve očistěte papriky a vydlabejte z nich jádra. Pak je nakrájejte tak, aby vám vznikla tenká kolečka a ta následně obalujte tak jako řízky, jen s tím rozdílem, že do strouhanky přisypete zhruba lžičku mleté papriky. Papriky pak naskládejte na plech a pečte na 200 °C – nejprve deset minut, poté je obraťte a dejte jim dalších deset.

Spousta lidí si myslí, že zdravé věci automaticky nebývají dobré, ale jakmile zkusíte výše popsané levné recepty, budete přesvědčeni o opaku. Jejich obrovskou výhodou je mimo jiné také to, že je můžete upravovat, vylepšovat a měnit podle toho, jaké chutě máte rádi, takže z nich většinou vznikne něco naprosto originálního. Doufáme, že se vydaří a přejeme vám dobrou chuť.

Mlsání bez výčitek – levné recepty na pět zdravých a chutných svačinek

1 thoughts on “Mlsání bez výčitek – levné recepty na pět zdravých a chutných svačinek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation