Dovedete si představit, že byste ráno odešli do práce bez toho, aniž byste si vyčistili zuby? Nebo že byste opustili toaletu a neumyli si ruce? Možná vás nikdy nenapadlo, že stejnou hygienu, jako si dopřáváte navenek, byste svému tělu měli věnovat i zevnitř. Tělo se sice dokáže průběžně čistit, ale pokud je neustále zahlcené toxiny, potřebuje s tím trošku pomoci. Ideální cestou jsou právě detoxikační kůry.

Přestaňte se zanášet

Základem každé správné detoxikační kůry je to, že se vzdáte všeho, co vás zanáší a zatěžuje. Jaký smysl by mělo se čistit, pokud byste vaše tělo zároveň znečišťovali? Nejspíš není třeba zmiňovat, že byste v první řadě měli zapomenout na kouření a alkohol.

Pokud jde o samotné jídlo, tak je dobré se vyhýbat všem zpracovaným potravinám, včetně bílé mouky, oleje, rafinovaného cukru, masa a mléčných výrobků. Ty by se vám totiž usazovaly v trávícím traktu a bránily přirozenému vylučování škodlivých látek. Raději se spoléhejte na syrovou zeleninu a ovoce, která podporuje vstřebávání živin a také obsahuje spoustu vody, díky čemuž se budete cítit hydratovaní po celou dobu vaší detoxikační kůry.

Když už jsme u toho pitného režimu, určitě svůj den zkuste nastartovat sklenicí vody se šťávou z půlky citronu, čímž hned z rána nastartujete vylučování toxinů. Tento proces můžete během dne podpořit tím, že se pokusíte vypít dostatečné množství vody. Také uděláte nejlépe, když vyměníte slazené nápoje za obyčejné čaje. Zelený, kopřivový nebo pampeliškový čaj váš očistný proces skvěle podpoří. Na čaje za výhodnou cenu aktuálně narazíte například v síti prodejen Albert.

Spoléhejte na vlákninu

V období detoxikační kůry se vláknina stane vaším nejlepším přítelem. Usnadňuje vstřebávání živin, obnovuje střevní mikroflóru a také zvětšuje objem stolice, čímž podporuje její pravidelné vylučování. Mezi ideální zdroje vlákniny patří například celozrnné obiloviny a výrobky z nich, semínka, ořechy nebo luštěniny. Výhodou fazolí, čočky, hrachu nebo cizrny je navíc to, že vás dlouhodobě zasytí a ani vás nevyjde nějak draho – za skvělou cenu je jak v konzervované, tak i suché podobě najdete v prodejnách Lidl.

Stres – úhlavní protivník každé detoxikační kůry

Kromě stravovacích návyků a zlozvyků se na zanášení těla podílí také stres. Ve stresových situacích tělo přechází do stavu, kdy se chová, jakoby bojovalo o život. To znamená, že vyčerpává energii na produkci hormonů, které vás připraví na nebezpečné události, a pak už nezvládá správně plnit jeho základní funkce – jako například trávení. Proto se zbytečně nezatěžujte věcmi, které nemůžete změnit, a naopak využijte probíhající léto a dovolenou k tomu, abyste nabrali síly a dopřáli si tolik potřebný odpočinek.

Detoxikační kůry – jak je správně dodržovat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation