Určitě jste si všimli, že fenomén vegetariánství a veganství se okolo nás šíří rychlostí světla. Mnoho z nás žije v přesvědčení, že se lidé rozhodnou pro rostlinné stravování pouze z etických důvodů – tedy proto, že nechtějí ubližovat zvířatům. Částečně to pravda sice je, ovšem pro někoho může hrát hlavní roli také negativní dopad živočišné produkce na životní prostředí, k němuž nechtějí přispívat, nebo jejich vlastní zdraví.

V minulosti společnost vegetariány a především vegany považovala za podivíny nebo dokonce extrémisty. To je pochopitelné vzhledem k tomu, že jste se s někým takovým setkali jednou za uherský rok. Dnes je tomu ale jinak. Velké potravinářské firmy a známé restaurace přicházejí s alternativami masa a mléčných výrobků a dokonce i magazín Forbes uvádí důvody, proč se vyplatí podnikat v oblasti rostlinných potravin.

Rostlinné stravování v číslech

Podle výzkumů firmy GlobalData se v roce 2014 ve Spojených státech amerických považovalo za “vegany” pouze 1 % obyvatel, nicméně za pouhé tři roky se tento počet navýšil na 6 %. Vrátíme-li se do Evropy, tak zjistíme, že je ve vedení Velká Británie. Jak dokazují průzkumy britské veganské komunity ve spolupráci s magazínem Vegan Life, se tu za poslední desetiletí zvýšil počet veganů o celých 350 %. Podobnými výsledky se může chlubit i Portugalsko, kde se veganská menšina za stejnou dobu rozrostla o 400 %.

Evropou to však zdaleka nekončí. Čínská vláda vyzývá občany, aby snížili konzumaci masa alespoň o polovinu a například v Hong Kongu uvedlo celých 22 % občanů, že na regulérní bázi praktikují nějakou formu rostlinného stravování. Třetí nejrychleji rostoucí trh s veganskými produkty je ten australský – dostupný sortiment tohoto druhu se tu během dvou let rozšířil o celých 92 %.

Podpora ze strany celebrit a sportovců

Když přijde řeč na rostlinné stravování, tak má většina lidí obavy z nedostatku některých živin, a to zejména sportovci. Mýtus o tom, že z rostlin nelze získat dostatek bílkovin, už byl ale naštěstí vyvrácen, za což se zasloužili nejen vědci v laboratořích, ale i řada atletů a dokonce i kulturistů. Velkým zastáncem veganství se v poslední době stal i známý kulturista Arnold Schwarzeneger, který se podílel na novém dokumentu Jamese Camerona s názvem Game Changers.

Do hnutí za práva zvířat se zapojila i spousta slavných osobností, mezi které patří například Pamela Anderson, Brad Pitt, Miley Cyrus, Jared Leto, Beyoncé a mnoho dalších. Hudebník a dlouholetý aktivista Moby si v New Yorku dokonce otevřel vlastní veganskou restauraci s názvem TeaNY a její tržby daruje charitativním organizacím a projektům s cílem ochrany práv zvířat.

A co na to Češi?

Jak vidíte, rostlinné stravování skutečně hýbe světem a Česká republika rozhodně není pozadu. Ve většině obchodních řetězců dnes nakoupíte spoustu rostlinných produktů včetně tofu, tempehu a mnoha druhů rostlinných alternativ mléka. Praha se navíc dostala do první desítky evropských měst, co se týče dostupnosti veganských kaváren a restaurací, a překonala i města jako Vídeň, Oslo nebo Londýn.

A co si o tom myslíte vy? Ochutnali jste někdy nějaký vyloženě veganský pokrm? Zkusili byste rostlinné stravování? Napište nám do komentářů!

Rostlinné stravování – celosvětový trend, a to nejen pro letošní rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation