V posledních několika dnech zavalily internet zprávy o tom, že Evropská komise chystá zákaz používání jednorázových plastových výrobků. Zákaz by se podle všeho měl týkat všech jednorázových plastových příborů, nádobí a brček. Účelem těchto opatření je především ochrana oceánů. Vědci totiž předpokládají, že by v nich do třiceti let mohlo plavat více plastů než ryb. Děsivá představa, že?

Celosvětová iniciativa pro životní prostředí

Zajímavé je, že v ostatních evropských státech už některá opatření pro snížení spotřeby plastů proběhla. Například v Norsku, Německu a nově i ve Velké Británii se za každou PET lahev platí vratná záloha. V britském obchodním řetězci Island dokonce najdete automaty, které vám za vrácení plastových lahví vytisknou lístek, jehož hodnota se vám následně odečte z celkové ceny nákupu.

Příklad bychom si ale mohli vzít i z asijských zemí, jako je Srí Lanka, Bhútán či Bangladéš. V jejich případě se problematika plastů tak rozrostla, že došlo k úplnému zákazu používání igelitových tašek. Na Korsice či v Itálii na to šli zase tak, že plastové tašky v obchodech zpoplatnili, zatímco v Portugalsku a Dánsku musejí obchodníci, kteří takové tašky poskytují, platit speciální daň.

S něčím podobným jste se už pravděpodobně setkali na pobočkách obchodů Lidl či Kaufland. Od března minulého roku si tu jednorázové igelitky nekoupíte. Namísto toho si můžete na nákup pořídit tašku papírovou či plastovou, ale s tím rozdílem, že ji lze použít vícekrát. Nejradikálněji na to jde Keňa. Tam vás totiž za výrobu či použití igelitové tašky čekají čtyři roky ve vězení nebo pokuta, která může dosahovat až 800 000 Kč.

Letáky online – pro nižší spotřebu papíru

Pokud bydlíte v bytě, tak jste si jistě u vchodu do budovy všimli takové té krabice, kam se vyhazují použité letáky. A určitě jste také zaznamenali, že tam většina letáků končí už několik minut poté, co je roznesou do schránek – bez toho, aniž by si je někdo prohlédnul. A teď si představte, kolik stromů bychom asi ušetřili, kdybychom prohlíželi letáky online?

Máte i vy nějaké nápady, jak každý den udělat alespoň malou změnu, která pomůže životnímu prostředí? Podělte se o ně v komentářích!

Chraňte životní prostředí – vyhýbejte se plastům a sledujte letáky online

1 thoughts on “Chraňte životní prostředí – vyhýbejte se plastům a sledujte letáky online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation