Italská pizza, vietnamské rýžové závitky nebo mexické tortilly, to je jen pár pokrmů, které si v posledních letech našly cestu do našich končin. Jsou chutné, to ano, ale i tak spousta Čechů dávat přednost naší tradiční kuchyni. Proč? Jsme zkrátka národ milovníků masa. Nicméně kvůli tomu, abyste si ho dokázali naplno vychutnat, se však nemusíte držet pouze dávno zaběhnutých postupů. Trocha experimentování nikdy nic nepokazí a naopak může příjemně oživit váš standardní jídelníček. Právě proto jsme si pro vás připravili následující netradiční obědy, které si milovníci masa jistě zamilují.

  1. Pečené vepřové maso na pivu
  2. Hovězí ragú
  3. Kuřecí tajine s ovocem

Vepřové maso dušené na pivu

Budete potřebovat:

  • 750 g vepřové kýty bez kosti – do neděle koupíte za 69,90 Kč v Penny Marketu
  • 300 g pórku (střední i zelená část)
  • 2 dl světlého piva
  • 1 velkou cibuli
  • 3 lžíce sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 7 lžic jemného kečupu
  • špetku soli a mletého pepře
  • škrobovou moučku na obalování

Nejprve si vezměte vepřové maso, nakrájejte jej na plátky, osolte, opepřete a obalte ve škrobové moučce. Poté jej naskládejte na rozehřáté sádlo a orestujte z obou stran. Jakmile bude maso na povrchu dostatečně opečené, nasypejte k němu najemno nasekanou cibuli i na plátky nakrájený česnek a celou směs podlejte kečupem a pivem. Následné hrnec přikryjte pokličkou a vše nechte dusit zhruba čtvrt hodiny. Mezitím nakrájejte pórek a až uplyne patnáct minut, nasypejte jej do hrnce ke zbylým ingrediencím a vše nechte pár minut dusit. Jakmile bude vše měkké, dochuťte celý pokrm solí a pepřem a podávejte s vařenými či pečenými bramborami.

Hovězí ragú

Budete potřebovat:

  • 800 g hovězího zadního masa – v Bille až do úterý za akční cenu 179,90 Kč
  • 80 g rajského protlaku
  • 2 větší mrkve
  • ½ celeru
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • vepřový vývar (může být i z kostky)
  • pepř a sůl
  • olej

Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na kostky a na oleji opečte do zlatova. Poté k ní přisypejte nadrobno nakrájenou cibuli a až zezlátne, přidejte k ní na kostky nakrájené hovězí a dochuťte jej solí a pepřem. Až se maso zcela zatáhne, vmíchejte do směsi rajský protlak, dle potřeby ji podlijte vývarem, přidejte bobkový list a nové koření a vše nechte vydusit, až dokud nebude mas zcela měkké. Hotové ragú podávejte s rýží nebo houskovým či bramborovým knedlíkem.

Ovocné kuřecí tajine

Budete potřebovat:

  • 1 celé kuře – od pondělí koupíte v Lidlu za 54,90 Kč
  • 3 čerstvé nebo sušené meruňky
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 4 stroužky česneku
  • 1 zralé mango
  • 1 větší cibule
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • ½ lžičky římského kmínu
  • kousek zázvoru (zhruba dva centimetry velký)
  • kuřecí vývar
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Omyté kuře naporcujte, osolte ze všech stran a poté jej na rozehřátém oleji opečte dozlatova a dejte stranou. Na výpeku, který vám zůstal na pánvi či v hrnci, orestujte nakrájenou cibuli a česnek a přidejte zázvor a veškeré koření. Až se celá směs rozvoní, nalijte do ní připravený protlak, vývar a opečené kuřecí a nechejte dusit. Po dvaceti minutách přidejte oloupané a nakrájené mango, jablko a meruňky, celou směs přikryjte poklicí a duste dalších deset minut. Tajine se skvěle hodí k rýži či kuskusu a bude bude chutnat ještě lépe, když jej na talíři posypete čerstvou petrželkou či koriandrem.

Přestože jsme vám tu předložili několik receptů na netradiční obědy, neznamená to, že je musíte následovat do posledního detailu. Pravé experimentování totiž začíná ve chvíli, kdy se do hry zapojí vaše fantazie. Proto se pokrmy nebojte oživit nějakým dobrým vínem nebo vaším oblíbeným kořením. A pokud se bojíte, že se vám nepodaří vychytat tu správnou kombinaci, inspirujte se následující infografikou.

3 rychlé a netradiční obědy, na kterých si pochutná každý milovník masa!

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation