To nám to ale uteklo. Stromy odkvétají, večery jsou čím dál tím delší, za výlohami obchodů vidíme nové letní modely a při večerní procházce cítíte, jak si lidé na zahrádkách grilují něco dobrého k večeři. Ano, grilování je sice fajn, ale také pro nás může být pořádnou zátěží, co se figury a zdraví týče. Nemějte ale strach, stačí, když váš jídelníček alespoň trošku vyvážíte – a s tím vám pomohou následující zdravé potraviny, které jsme vybrali z aktuálních akčních letáků.

Fazole mungo

Fazole mívají mnoho barev a tvarů a podle toho se liší i jejich chuť a tím pádem i využití. Jedním takovým druhem je fazole mungo. Obsahují spoustu bílkovin a také živiny, tzv. fytonutrienty, které léčí záněty a posilují imunitní systém. Navíc v nich najdete obrovské množství kyseliny listové, která se stará o správný růst buněk a tkání a také o to, aby vaše hormony byly v rovnováze – z jednoho hrnku fazolí mungo získáte celých 100 % doporučené denní dávky.

Fazole mungo můžete koupit sušené a uvařit, tak jako klasické fazole, nebo vložit na vatu či do nakličovací misky, dvakrát denně přelévat vodou a za pár dní budete sklízet vlastní fazolové klíčky. V Asii se klíčky fazole mungo také zavařují, podobně jako u nás okurky nebo kozí rohy. Tuto pochoutku najdete už od pondělí v rámci Asijského týdne v letáku řetězce Lidl.

Červená rýže

Rýži znají a denně konzumují lidé po celém světe a do českých kuchyní si našla cestu především ta bílá. Nicméně červená rýže, která se řadí mezi obzvláště zdravé potraviny, má z výživového hlediska mnohem více benefitů. Za její zabarvení mohou antioxidanty zvané antokyany, které bojují se zánětem a mimo jiné také pomáhají udržovat zdravou váhu. Také je bohatá na minerály jako hořčík a mangan, jenž posiluje zdravé fungování metabolismu.

Červená rýže, podobně jako ta bílá, obsahuje spoustu vlákniny, která je nezbytná pro správné trávení a vstřebávání živin. Vaří se podobně jako ta klasická jen s tím rozdílem, že se musí dopředu namočit – není totiž loupaná, a tak by její slupky nestihly změknout. Za velmi výhodnou cenu ji aktuálně koupíte na pobočkách obchodu Kaufland.

Chia semínka

Tak drobná a přitom tak výživná, to jsou chia semínka. Vzhledově připomínají zrnka máku, avšak nemají tak výraznou chuť. Obsahují bohaté množství antioxidantů, díky čemuž zabraňují předčasnému stárnutí a přispívají tomu, aby vaše kůže byla pevná a zdravá. Jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá regulovat hladiny krevního cukru a mimo to také navozuje dlouhý pocit sytosti. Navíc v nich najdete esenciální mastné kyseliny omega-3, které udržují zdravé srdce a cévy.

Chia semínka mají opravdu široké možnosti využití. Můžete je přidat do jogurtu nebo ovesné kaše, posypat s nimi již hotové jídlo nebo je smíchat s dochuceným kokosovým mlékem (v poměru 1 : 3) a udělat si tak zdravý a lahodný chia pudink – ze kterého získáte hromadu vápníku a ještě si hrozně pochutnáte! S akční cenovkou se aktuálně nachází v nabídce hypermarketu Albert.

Jak vidíte, když víte co nakoupit a sledujete slevové akce, tak se zdravé potraviny přidávají do jídelníčku prakticky samy a ani vás nevyjdou nikterak draho. Receptů, při kterých tyto potraviny můžete využít, existuje nespočet, takže stačí zapojit fantazii a vyhledávač a hurá do toho. A mimochodem, pokud máte nějaké vlastní, osvědčené způsoby jak je využít, neváhejte se o ně s námi podělit v komentářích.

Zdravé potraviny, na kterých si pochutná celá rodina!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation