Jistě jste si všimli, že stále více obchodů rozšiřuje svůj sortiment o takzvané biopotraviny. Jejich označení zákazníky ujišťuje o tom, že při jejich pěstování, chovu či výrobě nedošlo k použití umělých hnojiv a ošetřovacích prostředků nebo jiných látek, které narušují životní prostředí nebo se v něm přirozeně nevyskytují.

Nicméně kromě toho, že jsou takové potraviny šetrnější k naší planetě, jsou také mnohem chutnější a po stránce obsahu živin mnohdy i hodnotnější. To se týká hlavně antioxidantů, kterých v nich najdeme až o 69 % větší množství než v konvenčních potravinách. U biopotravin navíc víte, co jíte, a tak se nemusíte obávat negativních účinků chemických postřiků a hnojiv na vaše zdraví.

Biopotraviny v obchodních řetězcích

I když nabídka biopotravin v obchodních řetězcích stále tvoří spíše menšinu, podaří se vám ve spoustě z nich udělat vcelku slušný nákup. Z hlediska šíře sortimentu vezme všechny řetězce do hrsti DM Drogerie, která nabízí obiloviny a luštěniny, chutné svačinky a nápoje i nejrůznější marmelády pod vlastní značkou dmBio. Mimo to také přišla s kosmetikou Alverde, která nejenže je čistě přírodní, ale také je z většiny vyrobená ze surovin pocházejících z kontrolovaného ekologického zemědělství nebo ekologického sběru v přírodě, což také dokazuje certifikát BDIH.

Řeč je ale o potravinách, a proto musíme zmínit také Albert a jeho produkty Nature’s Promise, u nichž se můžete spolehnout na to, že v nich nenajdete žádnou chemii, škodlivá éčka ani rafinovaný cukr. Všechny jsou navíc vyrobené pouze za použití surovin, které díky šetrnému pěstování a výrobě mohou nést označení bio. Jejich velkou výhodou také je, že si mezi nimi vyberou i lidé, kteří se stravují vegansky nebo mají alergii na lepek.

Pozadu nezůstává ani Kaufland, který biopotraviny prodává pod vlastní značkou s názvem K-Bio. Pod ni spadá poměrně rozmanitá skupina produktů, od obilovin a těstovin, přes mléčné výrobky, až po čerstvé ovoce a zeleninu. Předminulý rok se k nim připojily také produkty K-Take it veggie zaměřené na vegany a vegetariány – na spoustě z nich také najdete evropské logo s nápisem: „Produkt ekologického zemědělství“.

Pokud pravidelně navštěvujete Lidl, určitě jste si všimli, že v něm nedávno proběhla akce zaměřená na biopotraviny pojmenovaná Bio týden. V proběhu tohoto týdne jste si tu v bio kvalitě mohli nakoupit jogurty, sýry, pečivo, obiloviny, slané dobroty, mouky a spoustu dalších potravin, které jsou běžnými položkami na vašem nákupním seznamu. Některé z nich, jako například celozrnný žitný chléb, ovoce a zelenina nebo sójové mléko, se pod privátní značkou Biotrend dokonce staly součástí stálé nabídky Lidlu.

Hazard se zdravím

Pesticidy, chemická hnojiva a další látky, které se k pěstování potravin využívají, v nich posléze také zůstávají. Takže se spolu s nimi dostávají do našeho organismu, kde pak dělají pořádnou neplechu, jelikož tam pochopitelně nepatří. Jak se od těchto i dalších škodlivých látek očistit si můžete přečíst na stránkách Biolékař.cz. Mimo jiné tam najdete i spoustu zajímavých informací a receptů, s jejichž pomocí snadno rozšíříte škálu potravin, které běžně nakupujete.

Podle loňských průzkumů mezi pravidelné konzumenty biopotravin patří pouze desetina Čechů. I tak ale stále více lidí upřednostňuje potraviny bez pesticidů a s takovou nabídkou produktů, která se očividně nevztahuje pouze na specializované prodejny, by se jejich počet mohl rapidně navýšit. Rostoucí zájem by obchodní řetězce přiměl nejen k rozšíření sortimentu, ale pravděpodobně také k trvalému snížení cen.

Kam se vydat pro biopotraviny?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation