Co by to bylo za Velikonoční neděli, kdyby vám jídelní stůl nezdobil pěkně propečený velikonoční beránek? Možná jste ho zatím ještě nepekli nebo byste rádi vyzkoušeli nějaký odlišný recept, a právě proto jsme si pro vás jeden připravili. Beránek bude lahodný, vláčný a zároveň se skládá ze surovin, které v obchodech zrovna najdete za výhodnou cenu.

Kam vyrazit na nákup?

Pro levnou a dobrou mouku se zastavte na některou z poboček obchodního řetězce Tesco, kde momentálně koupíte za akční cenu také kvalitní máslo. To na vás čeká také v regálech Kauflandu, kde mimo něj najdete i výhodná balení vajec, stejně tak jako například Lidlu. Tento obchod momentálně nabízí i výhodný cukr a ve stálé nabídce má také citrony v bio kvalitě, které jsou kvůli jejich výjimečné vůni na pečení jako dělané.

Velikonoční beránek – co budete potřebovat?

  • máslo na vymazání formy
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citronu
  • 7 vajec

Jak postupovat?

1. Rozehřejte si troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).

2. Vymažte formu lehce rozpuštěným máslem a vysypejte moukou nebo kokosem.

3. Z přichystaných vajec dejte dvě stranou a zbylých pět rozdělte na žloutky a bílky do dvou různých nádob.

4. Ke žloutkům rozklepněte zbývající dvě vejce, přisypejte k nim krupicový i vanilkový cukr a vše ušlehejte do pěny. Do této směsi následně přes jemné síto přesejte polohrubou mouku, přidejte citrónovou šťávu i kůru a opět vše důkladně zamíchejte.

5. V oddělené nádobě ušlehejte ze zbylých bílků tuhý sníh a ten poté jemnými tahy do připravené směsi lehce vmíchejte.

6. Pak už jen stačí, abyste hotové těsto nalili do vymazané formy (začněte tam, kde má beránek hlavu) a beránka pekli dozlatova, tedy zhruba 35 minut – pomocí špejle si můžete ověřit, že je skutečně propečený.

7. Velikonočního beránka nechejte ve formě zcela vychladnout a až poté jej vyklopte.


Upečeného a vyklopeného beránka můžete polít čokoládovou polevou, ozdobit krémem tak, aby připomínal vlnu, nebo jen lehce pocukrovat. Pokud chcete, udělejte mu na hlavě dvě malé dírky a vyplňte je lískovými oříšky či rozinkami – jako oči. Ať už se ho rozhodnete nazdobit jakkoli, přejeme vám dobrou chuť a zároveň i veselé Velikonoce!

Nadýchaný velikonoční beránek – ten pravý způsob jak si osladit víkend

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation